Edifici Cooperativa Ricardell

L’edifici de la Cooperativa Ricardell permet descobrir la col·lecció privada de Joan Cabañó, l’exposició permanent la Història Industrial de l’Empordà.

El celler cooperatiu

El celler es va fundar l’any 1934 i va arribar a tenir prop de 200 viticultors associats. En aquell moment, la cooperativa era l’única existent amb esperit interlocal. L’any 1961 el celler va començar a envasar. La seva producció més rellevant era la de vi rosat de color cirera i lleuger. També produí negres de segon any, blancs, vi novell aromàtic i garnatxa d’Empordà sedosa i perfumada. Ricardell, Empordà novell, Castell de Panissars, Molí del Roure, Trabucaire i Vinya Orlina, aquest darrer premiat diverses vegades, van ser els vins del celler, que va estar en funcionament fins a l’any 1984.

La col·lecció privada de Joan Cabañó

La col·lecció privada de Joan Cabañó està formada per prop de 350 peces inventariades. La tipologia de les peces va des de carros i motocicletes originals d’època fins a maquinària industrial i agrícola diversa. L’exposició permet fer un recorregut experiencial i visualitzar l’esclat tecnològic en els vessants agrícola i industrial que va acompanyar la revolució industrial a Figueres, a l’Empordà i a la resta del món. En un segon pla, la col·lecció de la família Cabañó permet visualitzar com l’enginy dels emprenedors locals, autèntics pioners, afavoria la innovació mitjançant patents i invencions o d’acord amb millores en la darrera tecnologia forana, per esdevenir patrimoni intangible projectat en multitud de màquines sorprenents.

L’edifici de la Cooperativa Ricardell

L’edifici industrial és obra de l’arquitecte Pelai Martínez (Figueres 1898-1978). La nau central és l’antic celler, construït amb arcs d’obra de gran llum i una sola nau molt ample, inaugurada l’any 1936 gràcies a l’agrupament de vuit viticultors de diferents pobles del voltant. Actualment, l’edifici és encara un dels millors exemples d’arquitectura industrial de l’Empordà i acull la col·lecció privada de l’industrial Joan Cabañó.


Horaris i Accés

  • Dissabtes d’11 h a 15 h
  • Aportació de 3 € pel manteniment de l’exposició

Visites concertades i guies

  • Telèfon: (+34) 687 73 95 95

Més informació 

Telèfon: 972 529 264

ajuntament@pontdemolins.cat