Dr. Jordi Cuffí i Casellas

L’existència d’aquesta admirable població depèn en gran part de la col·laboració i ajuda de la coneguda i estimada família Cuffí Casellas, propietaris de diverses finques agrícoles i masies i que pertanyia a la vila de Llers.

La construcció dels primers ponts a la romana Via Augusta, únic vial per anar a Europa, Àsia i la resta de la Península Ibèrica, provocà que el trànsit de carruatges, tartanes i diligències fos molt intens i dona peu a crear un gran nucli comercial i també industrial fent-se necessari demanar la independència municipal a la vila de Llers.

Quan fou concedida aquesta petició, hi hagué importants exigències, com ara disposar d’una església amb campanar, casa rectoral, casa del poble, escoles i un cementiri.

Tot plegat sense cap ajuda estatal i solament amb ajudes particulars, però es van complir aquestes necessitats. I el terreny per ubicar tal complex, el cedí la família del Dr. Cuffí Casellas, metge hereu i apoderat, que continuà cedint els terrenys necessaris per a la bona planificació del nou municipi, malgrat sacrificar la intimitat de la seva propietat, com el camí del veïnat de Molins i del Roure, el d’anar a la Presa, el d’anar a la urbanització els Cellers, el de la construcció de les actuals Escoles, el d’ampliació del cementiri, la masia de can Telena i entorn, avui casa de la vila, local social, dispensari i jutjat.

Seguim amb la generositat que ha caracteritzat sempre aquesta família, la vídua del Dr. Cuffí, la senyora Catalina Martínez Espigulè, va col·laborar amb la cessió d’un terreny veí per la construcció de l’actual Poliesportiu.

El doctor Cuffí va ser un bon metge de capçalera, pediatre i geriatre, bon home i treballador incansable fins a la seva mort.

Un home entregat que va fer molt per la comunitat pobra del poble. Fins a tal punt va ser reconegut, que l’Ajuntament li va retre homenatge amb l’assistència dels alcaldes de Molins i de Figueres, del Col·legi de Metges de Girona, de moltíssima gent del poble i la comunitat gitana de Molins, i tots li van dedicar paraules d’agraïment.

En l’acte es va donar el seu nom a la plaça de l’Ajuntament i es va posar una placa recordant l’efemèride a la façana de la casa de la vila.

Joan Pellejà i Guardiola

Afeccionat a la història local


Més informació

Telèfon: 972 52 92 64

https://pontdemolins.cat

ajuntament@pontdemolins.cat