Castell de Montmar铆

Aixecat al segle XII sobre un tur贸 que dominava el riu Muga, a la seva riba dreta, i dins del terme jurisdiccional del castell i baronia de Llers i comtat de Besal煤. Dominava el petit ve茂nat de les Arugues, avui desaparegut, que hom situava en un revolt de la Muga. L鈥檃ny 1115 apareix documentat Ramon de Montmar铆, que suposem senyor o castl脿 del castell.

Constava d鈥檜n per铆metre emmurallat composat per dos recintes, amb una torre de l鈥檋omenatge quadrada. La seva relaci贸 amb l鈥檈sgl茅sia rom脿nica del Roure i el posterior priorat agust铆 茅s molt estreta, de fet els senyors de Montmar铆 n鈥檈ren enterrats all脿, i encara avui a la porta principal de l鈥檈difici hi ha un escut, amb un castell sobre un riu, que representen Montmar铆 i la Muga. S鈥檈smenta documentalment que els 煤ltims senyors foren els Casnatall贸, i que la darrera senyora, Francesca de Casnatall贸, deix脿 totes les seves propietats al paborde del Roure. 脡s probable que tamb茅 fos afectat pels conflictes entre el comte de Besal煤 i el d鈥橢mp煤ries al segle XII, i al XV per les guerres remences. En els segles seg眉ents restaria abandonat fins arribar al llastim贸s estat en el que s鈥檋i troba avui en dia.

Els l铆mits dels territoris feudals dels castells de Molins i Montmar铆 foren utilitzats per definir el terme municipal de Pont de Molins, quan aquest ve茂nat es va separar de Llers a principis del XIX.

El document del XVIII diu:聽鈥滾os confines del Castell de Molins 每 del Castell de Monmar铆 junts de poch mes omenos afrontaban a Solixent ab lo terme de Cavanas a migdia ab lo riu de la muga discorrent riu amun afins al endret de la Creu dels Pollets en dit endret ab lo cami Real 每 despues camireal amun afins 芒rribar al Pon 每 de dit Pon discorrent cami saboller afins arribar al endret del Puig Oriol 每 de dit endret per lo sim de la serra anomenada den Carreras afins 芒 arribar al torren de Hortal 每 de dit torren afins al correch de Olmells 每 de dit correch tirant amunt per dit correch afins 芒 encontrar lo cami que va de la presen Vila de Llers al Lloch de las Escaulas passan per la muga 每 de dit cami afins al sim de la serra que es sobre 每 a la part de ponent de la coromina de Montmari 每 despues discorent per dit sim de Serra afins arribar al riu de la muga 每 de dit riu trencan per la part 每 via recta de la Serra de La Olivella discorrent per lo sim de la Serra amun afins 芒 encontrar lo terme de Viura restant tansolamen lo aiguavessant que mira a las Escaulas dels confins 每 parroquia del Lloch de las Escaulas 每 lo restant que se anomena Serra dels Tremons dels confins del Castell de Montmari de la parroquia de Llers 每 a tramontana ab lo terme de Viura part 每 part ab lo riu Llobregat afins a encontrar altre vegada lo sobredit terme de Cavanas鈥.


M茅s informaci贸

Tel猫fon: 972 52 92 64

https://pontdemolins.cat

ajuntament@pontdemolins.cat


Galeria d’imatges